Hyppää sisältöön

Suomalaiset DofE-ohjaajat Tšekin vuoristossa

Kuusi suomalaista DofE-ohjaajaa osallistui maaliskuussa Tšekissä järjestettyyn Erasmus+ -nuorisotyöntekijöiden liikkuvuuskoulutukseen. Koulutuksen teemana oli erityisesti seikkailujen saavutettavuus ja turvallisuus – kuinka mahdollistaa unohtumattomia kokemuksia myös erityistuen tarpeessa oleville nuorille.

Ulla Valanto oli mukana matkalla ja kertoo seuraavassa kokemuksistaan Hrubý Jeseníkin upeissa vuoristomaisemissa – ja siitä, kuinka kansainvälinen koulutus avarsi näkökulmia, vahvisti osaamista ja loi uusia yhteyksiä DofE-ohjaajien välillä.

Seikkailut kuuluvat kaikille – Erasmus+ nuorisotyöntekijävaihto Jeseníkissä

Maaliskuun aurinko lämmitti ilosta joukkoa tšekkiläisiä, slovenialaisia, slovakialaisia, maltalaisia ja suomalaisia DofE-ohjaajia Hrubý Jeseníkin vuoristossa Tšekissä. Saimme kutsun lähteä tutustumaan lumiseikkailuiden järjestämiseen erityistuen tarpeessa oleville osallistujille ja kehittämään taitoja turvallisuusasioissa ja ensiavussa.

Ensimmäiset päivät saimme viettää Centrum APA -tiimin ohjaamana. He pitivät luennon toiminnastaan, mikä oli uskomattoman inspiroivaa – siitä, että rajat ja rajoitteet katoavat, kun halua ja myös taitoa löytyy. Pääsimme kokemaan ryhmäytymistä ja toiminnallisuutta erityistuen tarpeessa olevan henkilön kokemusmaailman kautta, kuten pallojen heittelyä ja yhteistyötä ilman näköaistia. Saimme harjoitella myös liikkumista näkövammaisen apuvälineitä käyttäen.

Toisena päivänä erityistuen tarpeessa olevan kokemusmaailmasta käsin pääsimme kokeilemaan talviurheilua. Harjoittelimme hiihtämään pareittain niin, että toisen parista silmät olivat peitettynä silmälapuilla. Jopa suomalaisille tottuneille hiihtäjillekin hiihtäminen näyttäytyi ihan uudella tavalla! Päivän toisella puoliskolla pääsimme harjoittelemaan monoski-laskettelukelkan käyttöä: sitomista, kaatumista, kokoamista, liikkumista ja liikuttamista. Lopuksi saimme hypätä APA-tiimiläisten ohjailtaviksi monoskiin ja laskea rinnettä alas!

Seuraavana päivänä meillä oli työpaja turvallisuusasioista. Siinä työstimme ryhmätöitä siitä, millaisia haasteita DofE-seikkailuiden tai toiminnan aikana voi syntyä ja miten niitä voisi välttää. Saimme myös vapaa-aikaa omiin seikkailuihin, esimerkiksi hiihdon tai vaelluksen merkeissä. Illalla Mountain Rescue -tiimi tuli kertomaan meille ensiapuasioista, joiden parissa jatkoimme myös seuraavana iltana. Opimme yleisesti seikkailujen ensiavusta ja pääsimme itse kokeilemaan, millä tavoin avaruuspeittoa voidaan käyttää loukkaantumistilanteissa.

Koulutusmatka oli sisältönsä puolesta erittäin kiinnostava ja innostava, sekä antoi paljon eväitä ja uusia näkökulmia. Sen lisäksi oli mahtavaa tutustua eri kulttuureihin yhteisessä kulttuuri-illassa ja ylipäätään päästä verkostoitumaan muiden maiden DofE-ohjaajien kanssa. Oma vapaaehtoinen työpajamme akrojoogasta lujitti yhteishenkeä ja toi paljon naurua!

Auringonnousun näkeminen viimeisenä aamuna vuoren huipulta oli aikaisen herätyksen, pienen vaelluksen ja pitkän viikon jälkeen aivan upea lopetus reissulle.

Kirjoittaja: Ulla Valanto

Jaa somessa:

Ota yhteyttä tai anna palautetta