Juhlistimme NUORI24-tapahtuman yhteydessä DofE-ohjelman 25-vuotista taivalta Suomessa. Avartti-ohjelmana alkunsa saanut, nyt kansainvälisellä nimellä tunnettu DofE, on antanut nuorille rohkeutta, taitoja ja ennen kaikkea yhteisöllisyyden kokemuksia.
Maija-Sisko Kauppila, Avartti-säätiön hallituksen puheenjohtaja, avasi juhlan Tampere-talossa 24.4.2024 lämpimin sanoin ja nostalgisilla muistoilla. Puheessaan Kauppila palasi hetkeen, jolloin professori Matti Telemäki rohkaisi häntä osallistumaan ohjelman tuontiin Suomeen. Se oli aika, jolloin ajatus uudenlaista nuorisotyötä tukevasta ohjelmasta oli vielä aluillaan. Vuosien aikana Olli Saarelan sekä Telemäen visionäärisellä tuella ohjelma kypsyi ja kasvoi. Yhteistyö on ollut avain ohjelman menestykseen Suomessa, ja ohjelma on tavoittanut nuoria moninaisista yhteisöistä.
Nuorten inspiroivat tarinat
Juhlassa Yalda Amini kertoi koskettavaa tarinaansa siitä, kuinka saapui perheineen Iranista Suomeen 15-vuotiaana. DofE-ohjelma on ollut tukemassa Yaldan matkaa ja tukenut kasvua uudessa maassa: ”Olen kehittänyt sosiaalisia taitoja, jotka ovat olleet arvokkaita. Ne eivät ole vain parantaneet henkilökohtaisia suhteitani, vaan ovat myös osoittautuneet voimavaroiksi eri elämän osa-alueilla. Ja ne ovat antaneet minulle suurempaa luottamusta kohdata eteen tulevat esteet.”
Anna-Katri Koskivirta kertoi puheessaan varsinkin DofE-ohjelman kansainvälisyydestä: ”DofEn kansainvälisyys näyttäytyikin aina kiinnostavina uusina ihmisinä, joista monista tulikin loppujen lopuksi elinikäisiä ystäviä, erilaisina oppimisteemoina ja keskusteluina, ja uusina mielipiteinä. Kaiken sen uuden, erilaisen ja kansainvälisen taustalla oli kuitenkin yhteinen harrastus ja päämäärä.” Hän myös havainnoi nykyhetkeä: ”Nyt Suomessa DofEssa mukana olevat nuoret eivät ole eläneet aikana, jolloin DofEa ei ole ollut Suomessa.”
DofE-ohjelman vaikutus Suomessa
DofE-ohjelman vaikutus Suomessa on ollut merkittävä. Ohjelma on tarjonnut monipuolisia mahdollisuuksia nuorille löytää omat vahvuutensa, edistäen samalla Hahnin elämyspedagogiikkaan ja rauhankasvatukseen perustuvaa filosofiaa. Nuoret, jotka ovat jakaneet yhteisiä kokemuksia DofE-ohjelman parissa, ovat oppineet arvostamaan yhteisöllisyyttä ja muita kulttuureita.
Kansainväliset tutkimukset puhuvat puolestaan – 83 % ohjelmaan osallistuneista näkee yhteisöllisyyden tärkeänä ja tuntee olonsa varmemmaksi uudessa ympäristössä. 81 % ymmärtää muiden näkökulmia paremmin. Nämä ovat nuorten tulevaisuuden rakentamisessa korvaamattomia taitoja.
Katsomme kiitollisina menneeseen ja innolla tulevaan.