Hyppää sisältöön

Avartti-säätiön puheenjohtaja vaihtuu

Avartti-säätiön pitkäaikainen puheenjohtaja Maija-Sisko Kauppila luopuu tehtävästään ja Sirpa Syrjä aloittaa uutena puheenjohtajana vuoden 2025 alusta. Kauppila muistelee pitkää matkaansa DofE-ohjelman parissa, joka alkoi Saksan matkasta vuonna 1998. Syrjä puolestaan jakaa näkemyksiään ohjelman tulevaisuudesta ja tavoitteistaan suomalaisen nuorisokasvatustyön vahvistamisessa.

Väistyvän puheenjohtajan, Maija-Sisko Kauppilan tervehdys:

“Muistan vielä hyvin sen keväisen päivän vuonna 1998, kun puhelimeni soi Uudenkaupungin nuorisotoimistossa. Soittaja oli professori Matti Telemäki, joka tervehti minua sanoilla: ”Olli Saarela haluaa, että sinä lähdet meidän mukaamme Saksaan”. Kyseinen matka liittyi Saksan ja Suomen opetus- ja kulttuuriministeriöiden yhteistyöhön seikkailukasvatuksen teemalla. Saksassa käytiin syyskuussa 1998 ja tutustuttiin siellä neljä vuotta toiminnassa olleeseen DofEn saksalaiseen toteutusmalliin.

Te, jotka Ollin tunnette, tiedätte hyvin hänen dynaamisen asioiden esittämistapansa. Reissun loppupuolella Olli kysyi minulta ”voisiko tämä ohjelma toimia meillä?” Muistaakseni vastasin tähän hieman epäröiden ”joo”. Seuraava kysymys olikin sitten, että voisitko ottaa tämän ohjelman levittämisestä vähän vastuuta. ”Joo”. Neuvottelu oli lyhyt ja ytimekäs. Se kesti varmaan 5 minuuttia. 

Siitä sitten lähdettiin ohjelmaa kokeilemaan kantapään kautta oppien yhdessä nuorten ja nuorisotoimen henkilökunnan kanssa. Vahvana lenkkinä heti alusta alkaen olivat Varesmaan Mikko ja Ruotsalaisen Juke. Tärkeänä tukiryhmänä olivat Olli Saarela ja Matti Telemäki. Ilman näitä kahta henkilöä ei tämä ohjelma olisi koskaan alkanut Suomessa.

Minulle luvattiin, että matka Saksaan kestää viikon. Ihan ei mennyt suunnitelmien mukaan. Matka on kestänyt 26 vuotta.

DofE-ohjelmasta todetaan, että se vahvistaa mm. nuoren itsetuntoa ja identiteettiä. Minulle nuorisotyön ammattilaisena on käynyt samoin. Tälle matkalle osallistuminen on antanut minulle rohkeutta tarttua uusiin haasteisiin ja olen saanut aivan uutta tulokulmaa omaan työhöni tutustuttuani elämyspedagogiikkaan ja etenkin Kurt Hahnin ajatuksiin kasvatuksesta. Nuorisotyö on nuorisokasvatusta, jonka tavoitteena on yksittäisen nuoren kasvun tukeminen. Hahnin ajatus ”heikkous voi olla vahvuutemme” kantaa mielestäni edelleenkin.

Matkani aikana olen saanut myös lisää vastuuta. Toimin ensin ohjaajana, koordinaattorina, kouluttajana ja komitean jäsenenä. Myöhemmin Avartti-säätiön hallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajuuden kautta puheenjohtajaksi 9 vuoden ajaksi.

DofE-ohjelmalla menee hyvin ja sillä on paikkansa nuorisotyön palvelujärjestönä. Säätiöllä on hyvä henkilökunta ja ohjelmalla laaja toimijaverkosto ja erinomaiset kansainväliset kumppanuudet. Nyt on sopiva hetki antaa vastuuta eteenpäin.

DofE-ohjelmalla on kunniakas ikä – ensi vuonna jo 70 vuotta. Iästään huolimatta kansainvälinen ohjelma on pystynyt seuraamaan aikaansa pitäen samalla kiinni alkuperäisestä kasvatuksellista tehtävästään. Toivon, että ohjelma pystyy tulevaisuudessakin huolehtimaan perustehtävästään – nuoren kasvun tukemisesta ja luottamuksesta kokemuksellisen oppimisen voimaan.

Olen vuoden vaihteessa luopunut hallituksen puheenjohtajuudesta, mutta en suinkaan unohda DofEa. DofEsta ei jäädä eläkkeelle, vaan siirrytään tukijoukkoihin, kun niitä tarvitaan.

Haluan kiittää teitä kaikkia ohjaajia ja toiminnan tukijoita. Olette tehneet ja teette arvokasta työtä mahdollistaessanne nuorten osallistumisen DofE-ohjelmaan. Lämmin kiitos ja nähdään!”

Sirpa Syrjä: uusi puheenjohtaja esittäytyy

“Olen Sirpa Syrjä. Olen aloittanut Avartti-säätiön hallituksen uutena puheenjohtajana 1.1.2025. Ammatiltani olen nuorisotyön asiantuntija ja koulutukseltani Yhteisöpedagogi kirkon nuorisotyönohjaaja. Minulla on takana pitkä ura Suomen ev.lut kirkon nuorisotyössä, sekä kenttätyössä, johtamis- ja esihenkilötehtävissä että viimeisimmäksi asiantuntijatehtävissä Kirkon keskushallinnossa, kirkkohallituksessa, vuodesta marraskuusta 2011 lähtien, josta jään eläkkeelle 1.3.2025. Koko työurani aikana olen vahvasti sitoutunut nuorten osallisuuden ja vaikuttamisen vahvistamiseen.

Olen ollut mukana DofE-ohjelmassa vuodesta 2000 alkaen ja toiminut nuorten ohjaajana vuosina 2000–2013. Olen ollut mukana aloittamassa, toteuttamassa ja kehittämässä ohjelman kohdentamista osaksi seurakunnan nuorisotyötä, harrastustoimintana vajaakuntoisille nuorille ja Suomeen muuttaneille maahanmuuttajanuorille. Ohjelman silloinen slogan ”Nuoret sen tekevät” oli se kipinä, joka sai minut kiinnostumaan. Ohjelman ydinajatus, nuorten omien vahvuuksien, myös niiden, joita he eivät tienneet omaavansa, esiin nostaminen. Tämä tavoite tuli koetuksi monissa eri tilanteissa erityisesti vajaakuntoisten nuorten ja maahanmuuttajanuorten kanssa. Nuorten ilo onnistumisen kokemuksista ja juhlavat tunnustustenjakotilaisuudet saivat usein ilon kyyneleet silmiini. Ohjelma on avoin kaikille, uskonnosta, poliittisista taustoista tai ideologioista riippumatta. Myöskään se, ettemme puhu samaa kieltä, ei ole esteenä. 

Avartti-säätiön hallituksen jäsenenä olen toiminut vuodesta 2015 lähtien. Hallituksen varapuheenjohtajana ja työvaliokunnassa vuodesta 2016 lähtien. Olen toiminut myös ohjaajien kouluttajana ja seikkailutyöryhmän jäsenenä. Hallituksen puheenjohtajan tehtävissä haluan tarjota, pitkän ja monipuolisen työkokemuksen kautta kertyneen osaamisen myötä, tukea sekä Säätiön työntekijöille, vapaaehtoistoimijoille, hallitustyöskentelylle, että DofE-ohjelman kehittämiseen. Erityisosaamistani on nuorisotyön eettiset ja turvallisuuteen liittyvät asiat sekä tapahtumatuottaminen.  

Toivon ja uskon, että DofE-ohjelma tulevaisuudessakin vahvistaa asemaansa suomalaisessa nuorisotyössä. Saamme mukaan uusia yhteistyökumppaneita, jotka omaksuvat ohjelman omaan toimintaansa ja näkevät sen merkitysellisenä nuorten hyvinvointia tukevana toimintana. Panostamme tulevaisuudessa toiminnan laatuun, turvallisuuteen ja kansainvälisyyteen. Olemmehan osa maailmanlaajuista DofE-perhettä.”

Jaa somessa:

Ota yhteyttä tai anna palautetta