Syyskuussa saimme upeita vieraita Luxemburgista, Irlannista, Liettuasta ja Saksasta! Yhteistyössä järjestimme Erasmus+ nuorisotyöntekijöiden liikkuvuushankkeen, jonka keskiössä olivat seikkailukasvatus, osallisuus ja yhdenvertaisuus. Päivien aikana jaoimme parhaita käytäntöjä ja keskustelimme siitä, miten erilaisia seikkailutoimintoja ja menetelmiä toteutetaan eri maissa. Yhteinen oppiminen ja kokemukset olivat inspiroivia ja avasivat uusia näkökulmia seikkailukasvatuksen mahdollisuuksiin!
Ensimmäisenä päivänä tutustuimme Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden Seikkailutaloon, joka tarjoaa monipuolisia seikkailukasvatuspalveluja nuorille. Seikkailutalo on suunnattu kaikille helsinkiläisnuorille ja siellä pääsee kokemaan mm. kiipeilyä, melontaa ja luontotoimintaa turvallisessa ja ohjatussa ympäristössä. Seikkailutalo tukee nuorten kehittymistä tarjoamalla mahdollisuuksia itsensä haastamiseen ja yhteisöllisyyden vahvistamiseen. Seikkailutalolla syvensimme myös teoreettista osaamistamme seikkailukasvatuksesta ja tutustuimme suomalaiseen seikkailukasvatusverkostoon. Vierailimme myös Sipoonpuiston koululla, jossa saimme syvemmän ymmärryksen suomalaisesta koulutusjärjestelmästä.
Vaihto päättyi kahteen päivään Ankkapurhan nuorisokeskukseen, jossa pääsimme kokeilemaan käytännössä ryhmäytymisharjoituksia seikkailukasvatuksen keinoin. Tutustuimme liettualaisten, suomalaisten, irlantilaisten, saksalaisten ja luxemburgilaisten organisaatioiden parhaisiin menetelmiin ja kuulimme heidän haasteistaan nuorten ryhmien ohjaamisessa. Yhdessä ratkoimme haasteita ja pohdimme, miten moninaisten ryhmien osallistumista voitaisiin tukea paremmin sekä poistaa osallistumisen esteitä.
Hankkeen aikana ohjaajat pääsivät itse kokemaan seikkailukasvatuksen menetelmät konkreettisesti ja jakamaan omia kokemuksiaan. Osallistujat olivat innokkaana viemään opittua takaisin omiin työyhteisöihinsä.
Päivät olivat täynnä uuden oppimista, verkostoitumista ja yhdessä tekemistä. Tämä hanke toi yhteen ammattilaisia eri puolilta Eurooppaa ja osoitti, kuinka vahvasti seikkailukasvatus voi tukea nuorten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta.