Hyppää sisältöön

Timo Salo

”Työskentelen ammattiopisto Luovissa vapaa-ajan ohjaajana. Työhöni kuuluu järjestää laadukasta ja opintoja tukevaa vapaa-ajan toimintaa yksikkömme opiskelijoille Oulussa. Olen kokenut Avartin toimivan oivallisena työkaluna tässä yhteydessä. Avartin kautta nuoret sitoutuvat erilaisiin toimintoihin ja esimerkiksi Liikunta-toiminnon suorittaminen toimii hyvänä tsempparina nuorelle lähteä koulun jälkeen harrastamaan liikuntaa ja näin ollen tukemaan myös opinnoissa jaksamista.

Meitä on kaksi Avartti-ohjaajaa ja koemme molemmat ohjelman tuovan mukavia juttuja myös meidän ohjaajien arkityöhön. Avartissa mukana olevat nuoret muotoutuvat kuin itsestään ”luottopakeiksi” ja heidän kanssaan kehitellään yhdessä monenlaista mukavaa myös muille opiskelijoille. Avartissa nuoret oppivat vastuullisuutta ja sitoutuvat asettamiinsa tavoitteisiin. Kun tavoitteet ja tehtävät kirjataan selkeästi auki, on nuorella helppo lähteä niitä myös toteuttamaan.

Olemme ottaneet tavaksi pitää yhteisen Avartti-tapaamisen kerran viikossa. Tuolloin pyrimme harjoittelemaan erilaisia retkellä tarvittavia taitoja. Lähtökohtaisesti järjestämme tapaamisen opetuksen aina jossain vaihtuvassa paikassa luonnossa, jotta kokemuksesta tulee mieleenpainuvampi. Esimerkiksi retkellä tarvittavia ensiaputaitoja on mieluista harjoitella metsässä, jossa voi samalla tutustua saatavilla oleviin luonnon tarjoamiin apuvälineisiin.

Avartti on hyvä työkalu nuorisotyöntekijöille, sillä alkuun pääsyn jälkeen toiminta rullaa nuorten itsensä toteuttamana. Toki pitää olla kiinnostunut itsekin toiminnoista ja esimerkiksi retken suunnittelu ja toteutus vaativat panostusta. Avartin kautta saatu kokemus nuorten onnistumisista on kuitenkin ainutkertaista ja palkitsevaa. Koulumaailmaan ohjelma on sovitettavissa helposti ja me Luovilla olemmekin opinnollistaneet sen. Avarttia suorittavat nuoret saavat ohjelman etenemisen myötä myös osaamispisteitä ja edistävät näin opintojaan. Erityisesti suosittelen Avartin ottamista työkaluksi asuntolaohjaajille, sillä ohjelma soveltuu loistavasti asuntoloissa suoritettavaan nuorten ohjaamiseen ja Avarttia suorittavat nuoret voivat olla suurena apuna arjen toiminnoissa.”

Jaa somessa:

Ota yhteyttä tai anna palautetta