Hyppää sisältöön

The Global Youth Summit

Huhtikuussa 2021 järjestettiin kansainvälinen The Global Youth Summit, jossa nuoret ympäri maailman pääsivät yhdessä pohtimaan koronapandemian tuomia haasteita. Tapahtuma saattoi yhteen yli 1500 nuorta 152 maasta ja puhutuimmat teemat liittyivät mm. nuorten mielenterveyteen ja sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Avarttilähettiläät Heljä Saastamoinen ja Veera Kaipainen osallistuivat Suomen Avartin edustajina kokoukseen.

Millainen kokemus oli mielestänne?

H: Kokemuksena tapahtuma oli erittäin kiva. Tuli opittua paljon uutta ja näkemään sen, että nuoretkin pystyvät vaikuttamaan isoihin asioihin. Oli kiinnostavaa päästä kuulemaan nuorten näkökulmia ympäri maailmaa.

V: En ole aikaisemmin osallistunut tällaiseen tapahtumaan. Kokemuksena tämä oli erinomainen. Pääsimme kohtaamaan eri taustoista tulleita nuoria, joiden kokemusten kuuleminen toi uutta näkökulmaa omaan ajatteluun. 

Mikä jäi erityisesti mieleen?

H: Itselläni tuli seurattua paljon tasa-arvoon liittyviä paneeleita. Niistä huomasi ja oppi paljon etenkin siitä, kuinka naisia ja nuoria syrjitään. Keskustelut näitä koskevista asioista jäivät etenkin mieleen. Niistä myös huomasi, kuinka paljon nuoret pystyvät ja haluavat vaikuttaa asioihin, etenkin epäkohtiin. 

V: Minulla tapahtumasta jäi erityisesti mieleen se fiilis mikä tuli, kun sai nähdä ja kuulla muiden asioista ympäri maailmaa. Tämä on ensimmäisiä kansainvälisiä tapahtumia, joihin osallistun ja vaikka uutisissa kuulee mitä muualla tapahtuu, on se erilaista kuulla suoraan paikallisen suusta kuin lukea iltapäivälehdistä.

Mitä toivoisitte, että tapahtuisi tämän jälkeen?

H: Toivon vastaavia tapahtumia tulevaisuudessakin, koska tämä oli silmiä avaava kokemus. Toivoisin myös sitä, että nuoria ei vähäteltäisi. Me tiedetään ja osataan paljon, ja halutaan osallistua meitä koskeviin asioihin tässä yhteiskunnassa. Olisi tärkeää taata kaikille turvallinen ja tasa-arvoinen maailma. Ja se tapahtuu yhteistyöllä.

V: Olen Heljän kanssa samaa mieltä. Tällaisten tapahtumien järjestäminen on takuulla monille nuorille todella tärkeää. Nuoret tuovat asioihin uudenlaista tietoa ja näkökulmaa. Lähtökohtaisesti vain nuoret tietävät millaiset asiat olisivat heille parhaita.

Minkä viestin haluaisitte tapahtumasta lähettää niille nuorille, jotka eivät päässeet seuraamaan kokousta?

H & V: Ainakin sen, että nuorilla on paljon sisua. Pandemia on tuonut paljon erilaisia ongelmia, mutta niistä selvitään yhdessä. Nuorilla on myös vaikutusvaltaa. Jokainen on tärkeä ja huolet pitää tuoda esille. Ja jos huomaa epäkohtia, niistä kannattaa puhua.

Tallenteita tapahtumasta: 

Global Youth Mobilization rahoittaa nuorten omia hankkeita, jotka pyrkivät vähentämään pandemian haittavaikutuksia. Lue lisää:

Jaa somessa:

Ota yhteyttä tai anna palautetta