Hyppää sisältöön

Romaninuoret osallistuivat Avartti-leirille Nuorisokeskus Piispalassa

Kesän päätteeksi Nuorisokeskus Piispalassa järjestettiin viikonlopun mittainen (30.7.-01.08.2021) Tervetuloa Avattiin! -leiri romaninuorille. Leiri toteutettiin yhdessä Suomenromani Foorumin, Länsi-Uudenmaan romanien, TerneApren (Romano Mission) sekä Jyväskylän Romaninuoret ry:n kanssa. Leirille osallistui yhteensä 32 nuorta eri puolilta Suomea. 

Leiri oli suunnattu 14–24-vuotiaille romaninuorille, jotka ovat kiinnostuneet Avartti-toiminnasta. Leirille osallistui jo Avarttia tehneitä nuoria sekä nuoria, joille ohjelma oli aivan uusi. Leirin aikana nuorille esiteltiin harrastusohjelma Avartin tarjoamia mahdollisuuksia, mutta ennen kaikkea nuoret pääsivät jakamaan kokemuksiaan Avartista ja tutustumaan uusiin ystäviin.

Leiriohjelmassa oli mukailtu Avartti-ohjelman monipuolisuutta. Leikkien avulla nuoret pääsivät testaamaan erilaisia taitoja, ja lentopallon peluu oli puolestaan Avartin liikuntaosiota. Vapaaehtoistoiminta oli huomioitu nuorten osallisuutena, esimerkiksi nuoria oli mukana leikkien ohjaamisessa, paneelikeskustelussa ja valokuvaustehtävissä.

Leirin keskeisenä teemana oli tulevaisuus. Erilaisten toiminnallisten pajojen, leikkien sekä keskusteluiden kautta nuoret pohtivat elämän valintoja, tulevaisuuden haaveita, kestävää kehitystä sekä oman kulttuurin merkitystä. Nuorten keskeinen sanoma oli toiveikkuus ja motivaatio.

Leirin aikana havaittiin, että tällaisia leirejä tulisi olla enemmänkin. Ympäristö, jossa on aidosti aikaa toisen kohtaamiselle vahvistaa itsetuntoa ja kuuluvuuden kokemusta. Osalle nuorista leiri oli irtiotto arjen haasteista ja myös koronahuolista. Leirillä mukana ollut Mertsi Tamminen Suomenromani foorumista totesikin leiristä: ”Oli tärkeää, että nuoret pääsivät kohtaamaan uusia nuoria ja saivat työkaluja omaan arkeensa. Leirin jälkeen sellaisetkin nuoret, jotka eivät ole olleet missään toiminnassa, ovat nyt motivoituneita osallistumaan toimintaan. Tämä ei ollut vain yksi kiva kesätapahtuma, vaan sillä on syvempi tarkoitus nuorten elämässä.”

Samaa mieltä on Samuel Florin Jyväskylän Romaninuorilta: “Meillä on toivoa nuorissa. Leirillä nuoret itse hoksasivat tiettyjä juttuja, jonka kautta aukesi ajatuksia työelämästä, harrastuksista, vanhemmuudesta ja opinnoista. Leirillä saatiin kylvettyä pieni siemen, joka toivottavasti pääsee kasvamaan.”

Leiri on saanut paljon positiivista palautetta myös nuorilta. Tulevaisuudessa tarkoituksena on, että leirillä syntynyt motivaatio ja usko omiin vaikutusmahdollisuuksiin saataisiin käytäntöön nuorten arkielämässä. Tarkoituksena on, että Avartti-ohjelman avulla nuoret voisivat olla saavuttamassa omia unelmiansa.

Nuorten kanssa on ryhdytty jo toimeen. Syksyn aikana Jyväskylän nuorten kanssa on tavoitteena toteuttaa muun muassa Avartin Seikkailu. Avartti-toiminta alkaa syksyllä Helsingissä Suomenromani Foorumin sekä GipsyFightersin yhteistyössä sekä Lohjalla Länsi-Uudenmaan Romanien toimesta.

Kirjoittaja: Ariela Tuikkanen

Video: SRF nuoret

Kuva: TupuHR

Jaa somessa:

Ota yhteyttä tai anna palautetta