Hyppää sisältöön

Mari Ponkilainen

“Olen ollut mukana Avartissa yli 14 vuotta. Aloittaessani Avartin yläkouluikäisenä, en osannut aavistakaan millainen Avartti-taipaleestani tulisi. Nuorena arvostin erityisesti ryhmäämme, joka toimi tiiviisti, ja sitä että sain kannustusta pitkäjänteiseen harrastamiseen. Parhaiten mieleeni ovat jääneet retket ja varsinkin Walesissa tehty kultaseikkailu, joka oli ainutlaatuinen kokemus!

Kultatason suoritettuani olen ollut Avartissa mukana vapaaehtoistyöntekijänä, projektityöntekijänä, alumnina, ohjaajana ja kouluttajana. Vuodet Avartin parissa ovat antaneet minulle mahdollisuuden kehittää hyvin monenlaisia taitoja elämää varten ja ammatillisestikin. Olen ammatiltani opettaja ja Avartin kautta olen saanut itsevarmuutta ja kehittänyt monia työelämätaitoja, kuten organisointitaitoja, esiintymistaitoja ja englanninkielen taitoja.

Erityisen kiitollinen olen siitä, että minulle on annettu vastuuta, sillä luottamuksen ja vastuun saaminen opettaa parhaiten. Meillä nuorilla oli haaveena järjestää kansainvälinen nuorten leiri Suomeen ja tämä haave toteutui, kaksikin kertaa (Spark 2013 ja Tunturi 2016). Se että on itse mukana näin suurten projektien suunnittelussa ja toteutuksessa rahoituksen hakemisesta käytännön toteutukseen ja jälkiarviointeihin, on korvaamattoman arvokasta työkokemusta. Avartissa meitä on aina kannustettu ja taitoihimme on luotettu. Haasteitakin näiden projektien aikana tuli vastaan useita, mutta ne opettivat sitäkin enemmän. Erilaisten projektien myötä olen oppinut työskentelemään sinnikkäästi saavuttaakseni tavoitteeni ja oppinut toimimaan epämukavuusalueella. Uskallan nykyisin tarttua uusiin tilaisuuksiin, vaikka alkuun olisikin tunne, etten pysty tai osaa. Avartin kautta olen oppinut, että pystyn, kun yritän parhaani!

Avartti-taipaleeni varrella kiinnostuin kansainvälisyydestä. Olen saanut osallistua erilaisiin kansainvälisiin projekteihin kuten vapaaehtoistöihin ulkomailla, kansainvälisille leireille ja kultanuorten tapahtumaan Etelä-Koreassa (IGE 2014). Ensimmäisen kerran kun minun piti puhua englantia, en saanut sanaa suustani. Kansainväliset kokemukset ovat kuitenkin opettaneet englannin kieltä käytännössä niin hyvin, että opiskelujeni loppuvaiheessa halusin ja uskalsin lähteä vaihto-opiskelemaan ulkomaille. Näiden kokemusten kautta olen kehittänyt kulttuurituntemusta, oppinut joustavuutta ja kommunikointitaitoja. Projektien kautta olen saanut uusia ystäviä niin Suomesta kuin eri puolilta maailmaakin, osaan heistä pidän edelleen yhteyttä, vuosienkin jälkeen.

Työskennellessäni opettajana, olen halunnut ottaa ohjelman käyttöön omien nuorteni kanssa, sillä koen sen olevan oiva työväline. Se antaa mahdollisuuden tutustua nuoriin paremmin ja tukea heidän kasvuaan. On mieletöntä päästä seuraamaan nuorten intoa, kun he onnistuvat ja saavuttavat tavoitteensa! Ja mikä parasta, Avartti muokkautuu jokaiselle nuorelle sopivaksi ja heidän tavoitteitaan tukevaksi.

Suosittelen Avarttia aivan kaikille. Olen varma, että se antaa jokaiselle osallistujalle ja ohjaajalle jotakin. Minulle se on antanut hienoja kokemuksia ja mahdollisuuden kehittää itseäni. Toivonkin, että olen vasta Avartti-taipaleeni alussa, vaikka vuosia onkin jo kertynyt mukavasti.”

Jaa somessa:

Ota yhteyttä tai anna palautetta