Hyppää sisältöön

Jesse Määtän puhe tunnustuksenjakotilaisuudessa

Kultatason suorittanut Jesse Määttä piti puheen tunnustuksenjakotilaisuudessa. Lue puhe kokonaisuudessaan tästä:

“Arvon ministeri Terho, hyvät kutsuvieraat ja Avartin ohjaajat sekä tietenkin me tänään tunnustuksen saavat nuoret.

“Nuoret sen tekevät” on Avartti-ohjelman ytimekäs tunnuslause, joka on yksinkertaisuudessaan kaunis, mutta pitää sisällään paljon.

Vastaanotin tänään nöyränä, kiitollisena ja helpottuneena kultatason tunnustuksen, ja haluankin jakaa ajatuksiani siitä miksi Avartti on niin erinomainen harrastus nuorelle.

Avarttia suorittavat nuoret, omilla ehdoillaan ja omien tavoitteiden, resurssien ja kiinnostustensa mukaan. Ohjelman toimintafilosofian yksi perusperiaate, joustavuus, on yksi sen suosiota ja tehokkuutta selittävä tekijä. Nuoren elämä ja arki on usein yhtä aikaa täynnä suunnitelmia, tavoitteita, vaatimuksia ja muuttujia. Nuorille on tarjolla erilaisia harrastuksia ja aktiviteetteja aivan laidasta laitaan, ja juuri tässä Avartti osoittaa esimerkillisyytensä. Kun esimerkiksi tietyn urheilulajin tai instrumentin omaksuminen vaatii nuorelta arjen muokkaamista, Avartti muokkautuu nuorelle sopivaksi. Tämä on piirre, josta jokainen meistä tänään tunnustuksen saavista on todella kiitollinen.

Arvon ministeri. Haluan kiittää teitä tämän ohjelman edun ajamisesta. Suuri kiitos myös tämän tapahtuman mahdollistamisesta, on ilo tulla näihin puitteisiin juhlimaan yhteistä saavutusta.

Palataanpa tunnuslauseeseen “nuoret sen tekevät”. Vaikka nuoret ohjelmaa suorittavat, mahdollistavat sen käytännössä monet tahot. Näistä meille tärkeimpinä ovat meidän omat ohjaajamme, jotka ammattitaitoisesti luotsaavat tätä toimintaa. Näen nyökkäileviä päitä koko salissa, sillä jokainen meistä asuinpaikastaan huolimatta tietää tämän todeksi.

Haluan omasta ja kotikuntani Sotkamon nuorten puolesta kiittää omia, loputtoman ahkeria ohjaajiamme Mirva Heikkistä ja Kari-Pekka “Kassu” Vehkaojaa siitä työstä joka kulminoituu tänään saamiimme tunnustuksiin, mutta jonka satoa saamme kerätä pitkin tulevia polkujamme. Tämän toiminnan mahdollistamisesta muun työnne ohella ansaitsette yhtä suuren tunnustuksen kuin mekin. Kiitos.

Oma Avartti-polkuni alkoi vuosia sitten osittain tahattomasti. En ollut valmis aloittamaan mitään työlästä tai aikaa vievää, mutta olin jo silloin oppinut että jos Kassu jotain uutta tarjoaa niin on syytä heristää korviaan.

Pronssi- ja hopeatason suoritin täysin niillä aktiviteeteilla joita jo harrastin. Suunnitelmastani löytyi muun muassa lentopalloa, juoksuharjoittelua ja kuntosalia, ruoanlaittoa, jousiammuntaa ja partiotoimintaa.

Vaikken aloittanutkaan mitään uutta, virkisti tavoitteellisuus tekemistä ja antoi uudenlaista mielenkiintoa. Se opetti minulle asian, jonka toivon pysyvän teidänkin mielissänne niinä hetkinä kun arki vaikuttaa harmaalta: tavoitteellisuus on tekemisen suola. Tavallisistakin asioista voi löytää pieniä tai suurempia välitavoitteita, joita kohti on helpompi motivoitua.

Kultatason projekti oli minulle ja luottomiehelleni Nikelle mahdollisuus antaa jotain takaisin ohjelmalle. Me toimimme ohjaajina ja apukouluttajina nuoremmille Avarttia suorittaville ryhmille. On mukava nähdä niitä kasvoja istumassa nyt täällä, tunnustuksen noutaneena ja tavoitteissaan onnistuneina.

Kultatason seikkailu oli ehdottomasti hienoin ja antoisin kokemus, johon olen saanut näiden ystävieni kanssa osallistua. Suoritimme kansainvälisen seikkailun Sloveniassa kahden viikon kurssina, jonka aikana opettelimme vaeltamisen perusasioita sekä suunnittelimme ja valmistelimme vaellusosiota. Itse vaellus oli haastava, mutta erittäin monipuolinen ja mukava kokemus, vaikka matkalle mahtui koviakin vastoinkäymisiä. Niissä vaikeuksissa löysimme tuen toisistamme ja se on lähentänyt meitä erityisellä tavalla. Meille se oli nimenomaan seikkailu.

Olen oppinut Avartin kautta myös sen että vapaaehtoisuus ei tarkoita aina toisten hyväksi tekemistä, vaan minulle tärkeän partiotoiminnan tavoin se on yhdessä tekemistä sinua, minua ja meitä varten. Yhteenkuuluvuus on hieno piirre harrastuksessa, ja sitähän meillä on.

Näiden ajatusten myötä haluan omasta ja edustamani ryhmän puolesta onnitella jokaista teitä tänään tunnustuksen saanutta nuorta. Olkoon tuulet teille myöten, ja meri antoisa.

Käytetään tämän matkan antimia voimavarana tulevaisuuden seikkailuillamme.

Kiitos.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Jaa somessa:

Ota yhteyttä tai anna palautetta