Hyppää sisältöön

Avartti työpajatoiminnassa

Elämyspaja on yksi Jyväskylän Nuorten Taidetyöpajan työpajaryhmistä. Elämyspajalla nuoret ovat voineet jo parin vuoden ajan osallistua myös Avartti-ohjelmaan.
Avartti on 14–24-vuotiaiden kansainvälinen seikkailukasvatukseen perustuva toimintaohjelma. Maailmalla se tunnetaan nimellä ”The International Award for Young People”. Vuosittain ohjelmaan osallistuu yli miljoona nuorta yli 140 maassa. Avartin toimintojen avulla voidaan tukea nuorten kasvua yhteiskunnan aktiivisiksi ja vastuullisiksi jäseniksi vaikuttamalla nuorten itsetunnon kasvuun sekä tietojen ja taitojen kehittymiseen. Ohjelman avulla nuoret oppivat taitoja, joista voi olla hyötyä myöhempää uravalintaa varten.
”Elämyspajalla toimitaan ryhmässä luonnossa liikkuen, retkeilyyn ja ryhmän ohjaamisen taitoihin tutustuen. Toiminnassa hyödynnetään erilaisia seikkailukasvatuksen menetelmiä, esimerkiksi retkeilyä, kiipeilyä ja toimintakokemusmenetelmiä vuodenaika huomioiden. Pajan aikana suunnitellaan ja toteutetaan erilaisia projekteja ja retkiä. Elämyspajan ryhmä toteuttaa ohjaustilanteita myös ulkopuolisille ryhmille. Pajatyöskentelyyn kuuluvat myös erilaiset tutustumiskäynnit ja tulevaisuuden suunnittelu. Elämyspaja on seikkailukasvatuksellinen prosessi, jossa toimitaan ryhmässä omaa itsetuntemusta ja mukavuusalueen rajoja tutkiskellen.”
Avartin avulla nuoret ovat osallistuneet toiminnan suunnitteluun ja tällä tavoin monipuolistaneet Elämyspajan ohjelmaa. Nuorten valitsemia harrastuksia on tehty pajapäivien aikana. Avartti-ohjelmaa pystyy soveltamaan työpajatoiminnassa helposti ja se on toiminut myös hyvänä motivointikeinona pajanuorille. Avarttia tehdessä nuoret ovat valinneet harrastuksikseen esimerkiksi valokuvausta, frisbeegolfia, boulderointia, leipomista, blogin kirjoittamista, kuntosalia, roolipelaamista ja ryhmänohjausta. Mieleenpainuvimmat kokemukset nuorille on kenties jäänyt Avartin seikkailusta ja muista metsäretkistä. Retkillä on saatu kokemuksia itsensä voittamisesta, pärjäämisestä haastavissa olosuhteissa ja yhdessä koetuista hauskoista jutuista. Myös se, että kaikki ei aina mene ihan tuubiin, on koettu opettavana ja mieleen jääneenä asiana. Muut pajaryhmät ovat kommentoineet, että Elämyspajan nuoret tunnistetaan hajusta. Tämä on totta. Ja ryhmän nuoret ovat siitä ylpeitä. Elämyspajan käyneet nuoret ovat ulkokäyttöön soveltuvia, niin kuin kaikki halutessaan. Asenne ratkaisee.
Sampo Salo, vastuuvalmentaja
Katri Niskala, vastuuvalmentaja
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Jaa somessa:

Ota yhteyttä tai anna palautetta