Hyppää sisältöön

Avartti-ohjelmaa pilotoitiin aikuisten perusopetuksessa Kajaanissa

Keväällä 2021 Kajaanissa järjestettiin Avarttia aikuisten perusopetuksen (APO) luokalle valinnaisena aineena. Kokeilussa yhteistyötä tehtiin Kajaanin nuorisopalveluiden ja Kajaanin perusopetuksen välillä. Avartti-toiminnan huomattiin olevan toimiva työkalu kotoutumisen tueksi.

Kevään aikana Avartin harrastusohjelmasta aloitettiin tekemään taito- ja liikuntaosiota. Taito-osiossa oppilaat harjoittelivat erilaisia digitaalisia taitoja. Näitä digitaalisia taitoja olivat muun muassa CV:n teko, Microsoft Wordin, PowerPointin ja Excelin harjoittelu eri tehtävien avulla sekä Kelan tarjoamiin opintotukeen ja asumistukeen tutustuminen. Liikuntaosiossa oppilaat harjoittelivat muun muassa jousiammuntaa, keilaamista ja geokätköilyä.

Nuoriso-ohjaaja Sanna-Mari Kemppainen kertoo, että Avartin toteuttaminen APO-luokalle valinnaisena aineena oli mielenkiintoinen kokemus: ”Oppilaat tekivät muun muassa konkreettisesti CV:n ja tutustuivat suomalaisiin harrastusmahdollisuuksiin kokeilemalla uusia liikuntamuotoja. Taito osa-alue antoi oppilaille hyvää perustusta, mitä heidän on osattava jatko-opiskelussa ja työelämässä. APO-luokan nuoret ja nuoret aikuiset työskentelivät yhdessä ja tarjosivat huomaamattaan toisilleen vertaistukea kysyessään apua toisiltaan esimerkiksi CV:n teon aikana”.

Kokeilun perusteella havaittiin, että toiminta antoi opiskelijoille tietoa ja ymmärrystä suomalaisesta yhteiskunnasta. “Parhaimmassa tapauksessa se tulee vaikuttamaan jatkossa heidän kotoutumiseensa. Esimerkiksi he tietävät CV:n tärkeyden työhaussa, mitä tulee tietää Kelasta ja sieltä tukien hakemisesta. Harrastamisen monipuolisuuden ymmärtäminen vahvistaa aikuisten perusopetuksen oppilaiden itsetunnon kehitystä, heidän kotoutumistansa sekä ymmärrystä suomalaisesta yhteisöstä ja yhteiskunnasta”, jatkaa Sanna-Mari Kemppainen.

Avartti- harrastusohjelman suorittamista aikuisten perusopetuksen valinnaisaineena Kajaanissa koordinoi Kajaanin perusopetuksen kieli- ja kulttuurikoordinaattori Jenni Kettunen. Hänen mukaansa Avartti toimii erinomaisesti kotoutumisen työkaluna aikuisten perusopetuksen oppilaille: “Kokemukset tästä pilottikokeilusta ovat olleet rohkaisevia ja Avartti -harrasteohjelma tulee varmasti olemaan yhtenä Kajaanin aikuisten perusopetuksen valinnaisaine -vaihtoehtona myös tulevaisuudessa.”

Jaa somessa:

Ota yhteyttä tai anna palautetta