Hyppää sisältöön

4H:ssa pilotoidaan kansainvälistä nuorten DofE-ohjelmaa

DofE-ohjelma toimii parhaillaan yli 130 maassa ja innostaa yli miljoonaa nuorta vuosittain löytämään oman potentiaalinsa. Ohjelma sai alkunsa vuonna 1956 Iso-Britanniassa, Edinburghin herttua Prinssi Philipin aloitteesta.

Ohjelma tarjoaa nuorille mahdollisuuden haastaa itsensä, kehittää erilaisia taitoja, osallistua vapaaehtoistyöhön, harjoittaa fyysistä kuntoa ja kokea seikkailuja. Ohjelma on suunnattu 14–24-vuotiaille nuorille ja se on jaettu kolmeen tasoon: pronssi, hopea ja kulta. Kukin taso sisältää neljä osa-aluetta: taito, liikunta, vapaaehtoisuus ja seikkailu.

Suomen 4H-liiton ja DofE Finlandin yhteistyö mahdollistaa ohjelman räätälöinnin paikallisiin olosuhteisiin sopivaksi säilyttäen samalla ohjelman perusperiaatteet ja tavoitteet.

“DofE-ohjelma sopii todella hyvin yhteen monipuolisen 4H-toiminnan kanssa. Nuoret oppivat 4H-harrastuksessa omien kokemuksien kautta saaden samalla tukea aikuisilta”, kertoo Suomen 4H-liiton kehityspäällikkö Hilkka Näse.

DofE on ohjelma itsensä kehittämiseen

Ensimmäiset pilotointiin osallistuvat paikkakunnat ovat Kuopio, Pielavesi ja Oulu. Pilotoinnin myötä odotetaan, että 4H-nuoret saavat uusia kokemuksia, oppivat arvokkaita taitoja ja saavat mahdollisuuden työskennellä yhteisönsä hyväksi.

Näseen mukaan DofE-ohjelma tukee 4H:ssa tapahtuvaa nuorten oppimista sekä sen tunnistamista ja tunnustamista.

“DofE-ohjelma on nuorelle kannustava polku, joka tukee sekä yksilön oppimista että yhteisöön sitoutumista. Tunnustuksen saaminen omasta tekemisestään ja osaamisestaan on myös tärkeää. Sitä DofE-ohjelma on aivan konkreettisesti.”

DofE-ohjelman toivotaan lisäävän vapaaehtoistoimintaa paikallisissa 4H-yhdistyksissä. Lisäksi hankkeen tavoitteena on vahvistaa nuorten itsetuntemusta, mielen hyvinvointia ja kykyä kohdata haasteita.

Hanketta rahoittaa The Duke of Edinburgh’s International Award Foundation. Yhteistyön Paikalliset 4H-yhdistykset saavat DofE-ryhmien käynnistämiseen sekä toiminnallista että taloudellista tukea. Vastuuhenkilöt ovat DofE Finlandin ohjelmajohtaja Suvi Viljanen ja Suomen 4H-liiton kehityspäällikkö Hilkka Näse.


4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö, jonka muodostaa Suomen 4H-liitto ja 185 paikallista 4H-yhdistystä. Järjestö tukee toiminnallaan lasten ja nuorten kasvua työelämään, yrittäjyyteen ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Vuonna 2023 4H työllisti 6 500 nuorta ja maksoi palkkoja yhteensä 4,23 miljoonaa euroa. 4H-yrittäjinä toimi 2300 nuorta. 4H-yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 3,76 miljoonaa euroa.

Artikkelikuva: Suomen 4H-liitto / Jussi Vierimaa

Jaa somessa:

Ota yhteyttä tai anna palautetta